torstai 31. maaliskuuta 2016

Kaupungit

                                   8. Ydin ja periferia





Suurin osa maapallosta on harvaan asuttua aluetta kuivuuden, kylmyyden, vuoristojen tai merten takia. Suotuisimmille ydinalueille on rakentunut eritasoisia keskuksia jotka ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa niitä ympäröivien alueiden kanssa.
Maapallon ydinalueina voidaan pitää läntisiä teollisuusmaita Yhdysvaltoja, Eurooppaa ja Japania. Ne ovat taloudellisia keskuskia joissa bruttokansantuote eli tuotannon määrä on korkea, liikenneverkot ovat kattavat ja kulutuskykyisiö asukkaita on paljon. Ydinalueiden bastakohta on periferia. Perifeerisiä alueita ovat harvaan asutut vuoriston kuten Himalaja ja Andit, aavikot kuten Sahara, sekä tundra- ja jäätikköalueet, kuten Siperia ja Grönlanti.
'
 tehvätä 2 sivulta 59. Minkä tasoisessa keskuksessa tai minkä tasoinen keskuksen vaikutusalueella asut? Mitä palveluita sinua lähimmässä keskuksessa on saatavilla? Mitä palveluita joudut hakemaan suuremmasta keskuksesta?

Itse asun kylässä jossa on kuitenkin oma terveyskeskus ja palolaitos ja hyviä ruokakauppoja. Urheilu olosuhteet ovat myös todella hyvät. Kaikki vaateliikkeet ja elokuvateatteri ja yöelämä pitää sitten mennä viereisestä kaupungista jonne on noin 20min matka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti