tiistai 29. maaliskuuta 2016

Väestö

                           5. Asuttua vai asumatonta?


Maapallon väestöstä noin 80% asuu päivän tasaajan pohjoispuolella jossa on huomattavasti enemmän maa-alaa kuin eteiläisellä pallonpuoliskolla. Pohjoispuolella on paremmat oltavat koska maa on hedelmällisempää ja siellä on puhdasta juomavettä ja maa on geometrisesti tasaista asua. Väestöä on sitä vähemmän, mitä suurempia korkeuserot ovat, sillä epäsuotuisat lämpöolot, kasukauden lyhyys, rinteen jyrkkyys, eroosiovoimat sekä ohut ilmanala rajoittavat asutuksen leviämistä vuorten rinteille. Alueen väentiheys eli askuastiheys ilmoitetaan asukkaiden määränä neliökilometria kohden. 

Maanteiteessä migraatiolla tarkoitetaan kaikkea muutto liikettä. Muuttoliikkeitä ovat: valtioiden sisällä oleva massamuutos, siirtolaisuus ja pakoilaisuus. Pakoilaisuun on viime aikana kasvanut todella paljon koska Syyrian alueen sota pakottaa ihmisä pakenemaan sieltä. Eurooppa on ottanut pakolaisia todella paljon vastaan ja auttanut heitä todella hyvin.


tehtävä 3 sivulta 36. Selvitä, mihin kuntiin suomalaiset eniten muuttavat (muuttovoittokunnat) ja mistä kunnista muuttaa eniten asukkaita (muuttotappiokunnta). Mainitse vähintään viisi kuntaa kummastakin ryhmästä?

Muuttovoittokunnat: Helsinki, Kuopio, Tampere, Oulu ja Turku
Muuttotappiokunnat: Kajaani, Kouvola, Raahe, Kemi ja Kotka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti