tiistai 29. maaliskuuta 2016

Väestö

                 3. Väestöllisen muuntumisen malli


Demografia eli väestötiede tutkii väestökjä ja niissä tapahtuvia muuteksia. Tieteilijät ovat keränneet tilastoja pidemmiltä ajanjaksoilta ja niiden perusteella on voitu laaita teoreettinen malli väestöjen yleisestä kehityksestä. Warren Thompson kehitti 1919 mallun jonka mukaan maailman valtiot jaetaan neljään eri kehitysvaiheeseen: syntyvyyden kuolleisuuden ja väestönkasvun mukaan.

Ensimmäinen eli hitaan kasvun vaiheessa sekä syntyvyys että kuolleisuus ovat korkealla tasolla. Lapsia syntyy paljon mutta heidän kuolleisuus on myös todella suuri. 
  Toisessa eli kiihtyvän kasvun vaiheessa syntyvyys pysyy korkeana mutta kuolleisuus laskee paremman ravitsemuksen, lääkkeiden, hygienian ja rokotusten ansiosta. 
  Kolmannessa eli hidastuvan kasvun vaiheessa kulleisuus pienenee edelleen mutta syntyvyys laskee hitaasti jonka seurauksena väestönkasvu hidastuu. Syntyvyyden laskuun vaikuttaa ihmisten perhekäsityksen muuttuminen ja esimerkiksi ehkäisy välineiden kehittyminen.
  Neljännessä eli pysähtyneen kasvun vaiheessa kuolleisuus ja syntyvyys pienenevät edelleen ja päättyvät lopulta hyvin alhaiselle tasolle. Väestönkasvu pysähtyy ja kuolleisuus keskittyy vanhoihin ikäryhmiin. Maailman kaikki teollisuusmaat ovat saavuttaneet neljännen vaiheeen. Joissakin maissa kuitenkin syntyvyyttä yritetään lisätä tukemalla lapsiperheitä.
  Viidennessä eli väestön vähenemisen vaiheessa lapsia syntyy yhä vähemmän ja vähemmän. Kuolleisuutta lisää vanhempien ikäluokkien ikääntyminen jonka seurauksena kuolleisuus on syntyvyyttä suurempi, väestö pinenee eli väestön kasvu on negatiivista.





tehtävä 1 sivulta 21. Minkälaisia ongelmia Kiinan yhden lapsen politiikka aiheuttaa kiinalaisille?

Koska Kiinassa naisten asema on heikko jonka seuraksena kiinalaiset haluavat vain poikalapsia niin tyttölasten abortoiminen on Kiinassa suuri. Kiinassa on tällä hetkellä yli satamiljoonaa miestä enemmän kuin naista. Miesten kasvu aiheuttaa lopulta sen että kiinalaiset joutuvat etsimään kumppaninsa jostain muusta maasta, koska kiinalaiset naiset alkavat loppua. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti